
Účinky goji
Bobule goji berry jsou unikátním antioxidantem s vysokým obsahem zeaxantinu, luteinu, xantofylu, lykopenu, kryptoxantinu a beta karotenu. Kromě toho je v nich například i vitamín C, B a E, vzácné esenciální kyseliny, betain a solvativon. Není tedy divu, že mají goji účinky na celou řadu neduhů.
Goji účinky a použití
Goja má příznivý vliv na zrak, snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol, hladinu cukru v krvi, chrání játra, posiluje imunitní systém, zlepšuje stav kostí a kloubů, má antioxidační vlastnosti a je dobrá na hubnutí.
V Číně se goji berries jí čerstvé i sušené, dělá se z nich pivo i víno a bobule goji si tam přidávají v podstatě do všech pokrmů. U nás lze sehnat goji šťáva a sušené plody goji. Ty je možno konzumovat přímo, podobně jako rozinky, nebo je přidávat ke všem druhům masa, do nádivek, rýže, polévek, kaší a dezertů. Fantazii se meze nekladou, protože goji kustovnice dodá výbornou chuť všem jídlům!
Goji šťáva - účinky a použití
Goji šťáva je lisovaná ze zralých čerstvých plodů, takže má úplně stejné účinky jako čerstvá a sušená goja. Při výběru šťávy je ale potřeba vybírat opravdu kvalitní produkt, který je nejlépe nesycený a bez přidaných cukrů umělých sladidel, konzervantů a zahušťovadel. Šťáva z goji má lahodnou chuť a užívá se ráno a večer po 30 ml. Můžete si ji klidně naředit s vodou, případně přidat k ranním cereáliím, do zálivek na salát nebo chladného čaje.
Goji nežádoucí účinky
Nežádoucí účinky goji se mohou projevit v době těhotenství, kojení a při konzumaci s některými léky na ředění krve, rozšiřovaní cév, cukrovku a krevní tlak, protože koncentrace prospěšných látek je v goji berry opravdu vysoká, což má vliv na různé funkce. Je ale třeba podotknout, že goji a cukrovka se mají rády! Díky tomu, že goja má velmi nízký glykemický index a ovlivňuje diabetes 2. typu, je lepší konzumaci probrat s lékařem.